TOPlist
facebook google+ linkedin youtube
header-print
Sekce

Novinky

Jak udržet hrnek kávy teplý

22.01. 2014by Admin E-konstruktér

Mladý inženýr navrhl hrnek, který dokáže kávu zchladit a udržet při ideální teplotě :)

Mnoho lidí si myslí, že univerzitní badatelé jsou tak uchváceni svými laboratořemi, až zcela ztratili ponětí o reálném světě venku, mimo své akademické skleněné zámky. Tuto představu rozhodně rozbíjí Logan Maxwell, akademik ze státní univerzity v Severní Karolíně, který navrhl hrnek na kávu, jenž dokáže udržet vaši kávu teplou, ne však tolik horkou, aby hrozilo, že se při pití spálíte – a to opakovaně a po dlouhou dobu. Dokážete si snad představit praktičtější vynález každodenní potřeby?

„Naším cílem bylo vyrobit kávový hrnek, do kterého nalijete vařící kávu, která se následně zchladí na sice horkou, ale již poživatelnou teplotu a na této teplotě dlouhou dobu zůstane," vysvětluje Logan Maxwell, vědecký pracovník z NC State univerzity v Severní Karolíně, který je zároveň spoluzakladatelem společnosti Joeveo, výrobce hrnku s názvem „Temperfect" (tedy jakéhosi „Perfekteplota") hrnku.

Maxwell přišel se svým nápadem ještě za dob svých studií na NC State (v květnu 2013 svá studia úspěšně zakončil) a vyrobil několik prvních prototypů v rámci své závěrečné praktické práce. Jeho nápad je přitom vcelku prostý. Maxwellův návrh hrnku sestává ze tří stěn. Mezi vnější a prostřední stěnou je vakuum, stejně jako u běžných termohrnků. Ale mezi prostřední a vnitřní stranou hrnku je netoxická chemická látka, které můžeme říkat např. materiál X. Použití materiálu X je v případě hrnku na kávu velice vhodné, protože při 60 °C „taje".

Při běžné pokojové teplotě má materiál X pevné skupenství. Pokud ale nalijete do hrnku horkou vodu, materiál X horko prostupující nerezovou vnitřní stěnou hrnku vstřebá a materiál se následně stává tekutým. Díky tomu teplota kávy poklesne na kýžených 60 °C. Poté, co dojde k ochlazení nápoje, materiál X vstřebané horko vrací přes stěnu zpět, čímž udržuje kávu teplou.

zdroj: phys.org 

hodnocení

Diskuze

Newsletter

Chcete dostávat novinky emailem?